Embaràs, part i post-part

Embaraç original

PREPARACIÓ DE LA CONCEPCIÓ

Quan  una parella ha decidit  ser pares i decideixen ser ajudats per la MTX (Medicina Tadicional Xina), s’aconsella treballar durant tres mesos previs a la concepció, regulant i harmonitzant a la dona però també a l’home independentment d’existir o no alguna disfunció aparent. En aquests casos ajudarem a mobilitzar la zona genital de la dona i de l’home per facilitar la concepció.

En la dona realitzarem un estudi del seu cicle menstrual i de la seva menstruació.  Ens centrarem en harmonitzar qualsevol disharmonia crònica com dolor abdominal, dolor de mames, poca o molta quantitat de sang, presència de coàguls, inflor abdominal, SPM (síndrome premenstrual)… És habitual presentar més d’un d’aquests símptomes i no donar-hi importància degut a que fa anys que existeixen, i si es regulen hi ha més possibilitats de facilitar la concepció i trobar-se en més bones condicions durant l’embaràs.

Existeix una relació entre SPM i vòmits a l’embaràs, i també entre dolor lumbar durant i després de la menstruació amb avortament en els primers mesos de gestació.

Des de la visió de la MTX, durant el període de l’embaràs, l’essència del ronyó de la mare (jing R) és l’encarregada de nodrir a l’embrió o al fetus a través de la sang, per això una bona qualitat del Qi de Ronyó i una bona qualitat de sang seran imprescindibles.

En l’home observarem els valors del seminograma, augmentarem la qualitat dels espermatozoides, sobretot la mobilitat, concentració i morfologia.

 EMBARÀS

En un embaràs els canvis fisiològics que es produeixen a l’úter d’una dona són evidents, les hormones augmenten per preparar la placenta que serà durant aquests mesos el reservori de la nutrició per al fetus i la barrera que protegirà d’infeccions, el volum sanguini creixerà  un 30% i per això moltes vegades es mostren molèsties que es consideren habituals per la situació.  L’ acupuntura pot alleugerir aquestes incomoditats, respectant tots aquest canvis i ajudant a la dona a romandre en sintonia amb el seu cos.

Primer Trimestre

Les nàusees matinals són les molèsties més freqüents al primer trimestre de l’embaràs i moltes vegades van acompanyades de vòmits i altres símptomes com aversió a certs aliments, gust metàl·lic a la boca,  salivació excessiva,  eructes i gasos.  Des de la MTX les nàusses i els vòmits tenen una relació directe amb el sistema digestiu i també amb situacions d’estrès com ara un excés de preocupacions, la por o la ira. 

El cansament també sol ser habitual degut a tots els canvis que es produeixen, tot i que si aquest és molt accentuat, és de suma importància poder-ho tractar, ja que en aquest primer trimestre es formen molts òrgans del fetus i és quan més perill existeix d’avortaments. 

Regular totes aquestes disharmonies amb acupuntura i una bona alimentació és essencial per poder aportar un estat de tranquil·litat a la futura mare.

Segon Trimestre

En aquest període les nàusees dels mesos anteriors solen haver desaparegut, el volum de l’úter va augmentant juntament amb el pes, i per aquest motiu poden aparèixer altres molèsties lleus alterant el poder gaudir de l’embaràs.

A nivell digestiu pot aparèixer la acidesa amb regurgitacions, l’estrenyiment i les hemorroides. Les molèsties a l’esquena també poden manifestar-se com lumbàlgia o ciàtica, aguda o crònica, i trastorns del son com l’insomni.  També es pot fer evident una deficiència de creixement fetal, que moltes vegades sol estar relacionat amb una mala qualitat en la formació de sang.

Tercer Trimestre

La lumbàlgia i la ciàtica encara poden estar presents en aquest trimestre, així com també els trastorns del son. Les rampes a les cames també poden fer presència, i un altre símptoma molt habitual sobretot cap al final de l’embaràs, és l’edema, s’inflen els turmells, els peus i també amb menys freqüència les monyeques, i tot i que es considera habitual, en alguna dona li pot resultar molest i amb necessitat d’alleugerir-ho.

Disharmonies a l’embaràs:

Primer TrimestreNàusees i vòmits
 Gust metàl·lic a la boca
 Salivació excessiva
 Eructes
 Gasos
 
Segon TrimestreAcidesa i regurgitacions
 Estrenyiment
 Hemorroides
 Lumbàlgia i ciàtica
 Insomni
 Deficiència creixement fetal
 
Tercer TrimestreRampes
 Edemes

 

PREPARACIÓ AL PART

La preparació al part es realitza en aquelles dones en que està previst que es produirà un part vaginal. El treball es comença a partir de la setmana 37 de gestació, amb una freqüència d’una visita setmanal fins a arribar al moment del part. L’acupuntura en aquest cas no té la finalitat d’induir el part,  l’objectiu és preparar el cèrvix, la pelvis i relaxar la ment de tal manera que en el moment del part,  el dolor  sigui més suportable i més curt.   Aquest és un treball previ a la inducció al part.

INDUCCIÓ AL PART

El treball d’inducció al part amb acupuntura es realitza a partir de la setmana 40’5 – 41 de gestació, donant el temps necessari perquè el part es pugui donar de manera natural.  Hi ha dones que prèviament han decidit realitzar un treball d’inducció al part,  però si aquest es produeix de manera natural abans de la setmana 40, finalment no ha estat necessari induir-lo.

En el treball de la inducció al part, l’acupuntura estimula l’úter i el sistema endogen de les endorfines comença a circular, augmenten les contraccions uterines convertint-se en més regulars i cada vegada més doloroses, i en les revisions al ginecòleg aquest ha d’observar com la dilatació del cèrvix es va produint.  Tot aquest conjunt de signes ens està comunicant que el part ja és a prop.  Iniciat el tractament, el part pot venir en qualsevol moment, tot i que és habitual necessitar de dos a cinc visites que es realitzaran sempre que sigui possible en dies consecutius, o també dues visites al mateix dia.

Els beneficis que produeix el treball d’una inducció al part van una mica més enllà d’ajudar només a provocar-lo, disminueix el dolor, la durada del part i el temps d’expulsió del nadó.  En el cas que el part no comenci en el transcurs de les visites programades,  el ginecòleg  té una data màxima per induir-lo ell, i en aquest cas  li haurem facilitat la seva feina, i de ben segur el part serà menys dolorós i tindrà una durada inferior del que hauria estat si no haguéssim realitzat el treball d’inducció amb acupuntura.

Beneficis de l’acupuntura en un treball d’inducció al part:

Induir el part
Disminuir el nivell de dolor
Disminuir el temps de dolor
Disminuir el temps d’expulsió del nadó
Activar el sistema endogen d’endorfines

 

MALA POSICIÓ  FETAL

A la setmana 30 de gestació els futurs nadons  haurien  d’estar col·locats en posició cefàlica, amb el cap a baix, amb la barbeta recolzada al pit, les natges a dalt,  les cames i els braços flexionats i enganxats al cos. Aquesta posició és la més apropiada per a néixer, el cap obre el camí al cos per poder facilitar l’expulsió del nounat.   Si el fetus no està col·locat en posició cefàlica quan arribi el moment del part, el protocol mèdic és realitzar una cesària.

Fins a la setmana 35 de gestació el fetus té espai, encara no és prou gran i pot girar, per això a partir de la setmana 33, si no està en la posició adequada, es realitza un treball amb acupuntura i moxibustió per poder-lo girar i evitar la cesària.  El treball es fa en dies consecutius, a partir de 4 o 5 sessions moltes vegades ja s’ha col·locat bé,  però es poden realitzar fins a 8-10 sessions.

Sembla ser segons els estudis de Budd (1992), que aquest treball estimula la producció de prostaglandines i estrògens de la placenta,  ajudant  així a contraure l’úter i que el nen es pugui girar.  Segons els estudis de Cardini i Weixin (1998), un 80-90 % dels casos arriben a girar per afavorir el part vaginal cefàlic.

POST-PART

Una vegada que ja s’ha produït el part, arriba el moment del post-part o de la recuperació de la mare.   Les mames inicien la segregació de llet materna per al bebè,  el revestiment de l’úter i la sang d’allà on hi havia la placenta seran expulsats en forma de loquis en els propers dies, i la quantitat de sang circulant ha de tornar al seu nivell.  Durant les properes sis setmanes tots els òrgans han de tornar a la seva posició, no hi ha d’haver infeccions a les mames, ni a la pelvis en cas d’haver hagut de realitzar punts de sutura al part, la quantitat de llet ha de ser suficient per a poder nodrir al nadó  i la normalitat ha d’estar present en la dona. 

L’estat emocional alterat de la dona és un dels factors que a vegades passa desapercebut, les depressions post-part són a vegades habituals, i des de la perspectiva de la MTX és degut a la pèrdua sanguínia que hi pot haver hagut en el part, deixant a la mare amb una deficiència de sang, a vegades amagada en un estat de novetat per la presencia del nounat.

Un treball des de la MTX podrà valorar molts d’aquests aspectes i tractar-ho de la manera més convenient en cada un dels casos, tornant a restablir el Ronyó, el Qi, l’essència el Yin i el Yang, i observar si l’abdomen ha estat envaït per l’energia perversa fred o calor, energies que obstaculitzen la circulació d’un òrgan tan apreciat com és l’úter de la dona, per poder estar preparat en cas de voler tornar a albergar un nou ésser en un futur.

Desplaça cap amunt