Insomni

L’insomni és la incapacitat de tenir un son normal i pot manifestar-se de diverses maneres:

  • Dificultat per a conciliar el son, però una vegada s’adorm no es desperta.
  • Un o varis despertars durant la nit amb dificultat per tornar a reprendre el son.
  • Despertar-se abans de l’hora programada.
  • Dormir amb malsons i despertar-se de la inquietud que produeixen, i amb dificultat de tornar a conciliar.
  • Dormir però amb un somni poc profund i insuficient, el qual suposa aixecar-se fatigat físic i mentalment, podent tenir episodis de somnolència durant el dia i manca de concentració.

Es pot presentar un tipus d’insomni però també més d’un alhora, com tenir dificultat per conciliar el son i també despertar-se durant la nit.

Podem classificar l’insomni com agut si fa menys d’un mes que succeeix, subagut si fa entre un i sis mesos, i crònic si fa més de mig any que es presenta dificultat per dormir.

L’insomni pot manifestar-se com a única molèstia, però és habitual que a mesura que passa el temps, poden aparèixer altres símptomes associats com mal de cap, mareig, palpitacions, inquietud, somnolència, i també es pot relacionar amb altres trastorns de més magnitud com un augment de la pressió arterial, una disfunció de tiroides, o un desequilibri post-menopausa.

És important poder-ho tractar en el seus inicis, anar a dormir es realitza cada dia i per això obtenir una resposta de si estem millorant el trastorn, és ràpid.

INSOMNI DES DE LA MEDICINA TRADICIONAL XINESA (MTX)

Per entendre qualsevol disfunció des del punt de vista de la MTX, hem de partir de la fisiologia dels cinc òrgans interns i de la teoria del Yin/Yang.   Per tenir una bona salut, els cinc òrgans i la relació Yin/Yang han d’estar en harmonia entre ells.  Qualsevol desequilibri emocional, físic o mental pot trencar l’ordre, i en el cas d’un insomni,  actuarem harmonitzant l’òrgan Cor i la ment (shen), perquè es pugui induir el son, que sigui reparador i es produeixi de manera natural.

La quantitat i la qualitat del son depenen de l’estat de la ment (Shen) i de l’òrgan Cor.  La ment i l’òrgan Cor tenen una relació molt estreta; si la ment està nodrida, la quantitat de sang de cor és suficient i si no està nodrida ens indica que és insuficient.  Moltes vegades la sang que nodreix el cor, no conté  els nutrients necessaris per alimentar la ment i  en el moment en què un individu vol entrar en una fase de repòs (fase Yin), i mantenir-la durant un temps suficient  per descansar i regenerar-se, aquesta no es produeix per manca de substancies (sang de Cor) i no es dorm en òptimes condicions. En aquest cas la sang de Cor i el Yin de Cor, estan en deficiència i hem de tonificar-los.

Quan les persones tenen moltes preocupacions o un nivell alt d’estrès, es crea una inquietud que en termes de MTX  és un calor, que desestabilitzarà la ment i afectarà amb un somni inquiet, mogut i amb malsons.  En aquest casos actuarem relaxant, desbloquejant i eliminant el calor.

La MTX en un pacient amb insomni, realitzarà una valoració en cada un dels casos, per poder determinar la millor estratègia personalitzada i poder tornar a un estat de descans en bones condicions.

Mesures d’higiene per un dormir millor:

  • Anar a dormir habitualment a la mateixa hora.
  • Sopar aviat, no molta quantitat ni massa poca..
  • No mirar pel·lícules d’acció ni discutir abans d’anar a dormir
  • Dormir a una temperatura confortable.
  • No tenir aparells elèctrics endollats a l’habitació.
Desplaça cap amunt